Umělá sladidla
Nejčastěji používanými a vyskytujícími se sladidly jsou: sacharin, cyclamat, aspartam.
Sacharin je 300 až 500krát sladší než běžně používaný cukr. Ve vyšší koncentraci zanechává toto sladidlo kovovou pachuť. Je sporné, zda-li by toto sladidlo, byť by se užívalo v malých dávkách, nezpůsobilo rakovinu. V USA musí být na produktech, které jsou slazeny tímto sladidlem, uvedena poznámka: „Při pokusech na zvířatech vyvolalo rakovinu". WHO doporučuje, aby člověk denně požil max. 5 mg sacharinu na kilogram své hmotnosti.
Cyclamat není v USA a ve Velké Británii doporučován s ohledem na možné podezření vzniku rakoviny. Protože například němečtí vědci toto nebezpečí zatím ještě nepotvrdili, je možné toto sladidlo zatím v prodejnách v Německu zakoupit. Doporučené denní množství sladidla na kilogram hmotnosti by nemělo být vyšší než 11 mg. To je poněkud více než u sacharinu, neboť sladkost tohoto sladidla je desetkrát nižší než sacharin.
Aspartam je bílkovinná látka se sladkou příchutí, která sladí 100 až 200krát intenzivněji než cukr, ale není tepelně stabilní. Aspartam je rovněž pod dohledem WHO: Na kilogram tělesné váhy činí denní množství max. 40 mg, neboť ve větších dávkách může způsobit mozkové potíže a z toho vyplývající vysoký krevní tlak a nespavost.
Nejvyšší denní dávka se v prvním okamžiku zdá být velmi vysoká. Pokud však sladidla budou průmyslově používána jak v potravinách, tak i poživatinách, může dojít k velmi rychlému překročení nejvyšší možné hranice. Jestliže například dospělý člověk se 70 kg své tělesné váhy vypije dva litry dietní limonády, může se stát, že tímto nápojem vlastně dosáhne doporučeného denního množství sladidla. Nezapomeňte na to, že sladidla jsou obsažena v mnoha jiných produktech, v nichž bývají velmi často přehlédnuta, jako například hořčice a kyselé okurky v nálevu.
Pokud sníte občas kousek koláče, který je oslazen sladidly, jistě vašemu zdraví nezpůsobí újmu. Nikdy byste neměli bez rozvahy konzumovat větší množství sladidla!
Sladidla mají ještě další nevýhodu, protože jazyk si velmi rychle přivykne jejich sladké chuti. Chuťové pohárky na jazyku reagují velmi citlivě a pokud jsou neustále pod vlivem sladké chuti, velmi brzy se otupí. To má dále za následek to, že se konzumace sladkých pokrmů zvyšuje, a sladká chuť je prakticky otupena. Proto je důležité, aby se se sladidlem (v zásadě je úplně jedno, o jaký druh se jedná) zacházelo velmi opatrné.
Zdroj: Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána
Komentáře
viz. odkaz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/410236100091008-pod-poklickou/
který má nízký GI, používá se do DIA výrobků, při redukční dietě atd. Má mnoho pozitivních vlastností, v použití je univerzální a má přírodní složení. Sladivost má poloviční než cukr.
- Odpovědět
Pošli odkaz