Fenykl
Můžeme také semínka žvýkat nebo pít fenyklový čaj. Je vysoce zásaditý a obsahuje hodně beta-karotenu, čistícího střeva a chránícího proti rakovině (4700 mcg = 4,7 mg!), vitamin C (95 mg), draslík, vápník, železo a přitom málo fosforu, odebírajího organismu vápník.
Jako marcipán chutnají i fenyklová semínka s prosnými vločkami nebo pohankou, rozmixovaná nebo pomletá v mlýnku na jemnou mouku. Rozmixovaná slunečnicová a sezamová semínka smícháme s rýžovým sladem nebo řídkým medem (vodou rozředěným medem či javorovým sirupem) a vše prohněteme a vytvarujeme fenyklové cukroví, (po požití vyčistit zuby).
Já fenykl (z refomní nebo Bio prodejny) melu spolu s prosnými vločkami, posilujícími vazivo a klouby, aby se mi neucpával mlýnek.
Zdroj: Christine Heideklang - Nebezpečné plísně kolem nás, nakladatelství Pragma
Komentáře