Reklama

Jak dlouho vám vydrží zmrazené potraviny při výpadku proudu

I v běžné domácnosti platí pro uchovávání mléčných a masných výrobků přísná pravidla. Aby byly potraviny správně chlazené a udržovaly si konstantní teplotu, je na místě šetřit s otevíráním dveří chladničky či mrazničky. Vnitřní teplota se při opakovaném a dlouhodobém otevírání snižuje.

Záleží rovněž na druhu mrazničky, protože fyzikálně se vždy chlad či mráz drží dole, což znamená, že v pultové mrazničce na rozdíl od mrazničky šuplíkové zboží vydrží déle a při menší energetické náročnosti.

„Vlastnosti potravin se mohou měnit také například při výpadku elektrického proudu či poruše chladicího zařízení. Při krátkodobém problému ovšem není třeba panikařit, obsah mrazničky vydrží při stoprocentním zaplnění 2 až 4 dny v nezměněném stavu,“ přibližuje Petr Píša, technický ředitel společnosti Frigomont.

Pokud je však mraznička zaplněna jen zčásti, po 24 hodinách se uložené potraviny mohou začít vlivem množení mikroorganismů kazit. V tom případě je nejlepším řešením tepelné zpracování a okamžité spotřebování. Nové zamrazení by totiž vzniklé mikroby již nedokázalo zneškodnit.

Při výpadku delším než 48 hodin je však již maso teplotně narušeno. Málokdo totiž doma používá šokové zmrazování, které zabraňuje roztrhání vláken vlivem zvětšování zmrazených molekul vody. Při běžném a pomalém zmrazování se v mase tvoří velké krystaly vody, jež do sebe po následném rozmrazení absorbují živiny z masa.

Reklama

Reklama

Komentáře

Reklama