Lecitin pro regulaci cholesterolu, podporu atletické výkonnosti, jater a mozkové činnosti
Atletická výkonnost
- Lecitin je považován za ergogenní prostředek pro svůj obsah cholinu a účinky na acetylcholin. Pokud není přítomné dostatečné množství cholinu a acetylcholinu, dochází k opožděným svalovým kontrakcím.
Regulace cholesterolu
- Lecitin tvoří součást lipoproteinů, což jsou nosiče cholesterolu v krvi, a umožňuje jejich efektivnější distribuci, a tak brání usazování cholesterolu na výstelce tepen.
- Lecitin snižuje hladinu cholesterolu a chrání cholesterol před oxidací, díky tomu, že je součástí lecitin-cholesterol acyltransferázy.
Podpora jater
- Fosfatidylcholin podle výzkumů pomáhá při nealkoholovém ztučnění jater díky své úloze v rámci lipotropních mechanismů, jako je sekrece lipoproteinů s velmi nízkou hustotou (VLDL) z jater.
Podpora duševního zdraví
- Nízké hladiny fosfatidylcholinu byly objeveny u pacientů s neurologickými poruchami, jako Alzheimerova choroba a demence, jelikož lecitin se podílí na membránově zprostředkované buněčné signalizaci a je součástí membránových struktur buněk.
Možné podpůrné působení:
- Nedostatek acetylcholinu např.: Alzheimerova choroba, bipolární deprese, tardivní dyskineze, Huntingtonova choroba, Friedrichova ataxie, olivopontocerebelární atrofie, myasthenia gravis
- Regulace cholesterolu
- Podpora jater, např. při alkoholismu, hepatitidě, cirhóze, detoxikaci, metabolismus tuků
- Sportovní vytrvalost
- Mozkové funkce
KONTRAINDIKACE / INTERAKCE S JINÝMI LÁTKAMI:
Nejsou známé.
Formy doplńků stravy s lecitinem: kapsle, prášek či granulát (lze přidávat do jídla, např. jogurtů).
Zdroj: Solgar
Komentáře
S Vaším názorem naprosto souhlasím. Jen se pokusím ho upřesnit a doplnit. Lecitinu jsme měli dřív v přirozenější stravě (méně průmyslově upravované, pocházející z méně poškozené zemědělské půdy atd.) mnohem víc. Dnes lidé utrácejí v lékárnách neúměrně velké peníze za směšně malá množství. Při kvalitní stravě si ho tělo samo vyrábí ve mnohem větším množství. (Z esenciálních mastných kyselin, cholinu a inositolu, při dostatku vit. E, vit. B6 a hořčíku. Když něco z toho chybí, jeho tvorba vázne, a to je dnes běžné.) V knize staré 70 let (kdy byznys v medicíně ještě nevzkvétal) se lze dovědět například: ----- Při každé ateroskleróze je hladina krevního cholesterolu zvýšená a hladina lecithinu snížená. Zdraví se vrátí i při pokročilé ateroskleróze po dodání lecithinu do stravy. U pacientů po srdeční mrtvici snížilo 4-6 polévkových lžic (!!) lecithinu denně cholesteroldo 3 měsíců, a to výrazně. Pak stačilo jako udržovací dávku podávat denně 1-2 polévkové lžice. Lecithin se také podobně osvědčil při angině pectoris, při kornatění mozku, stavech po mozkových mrtvicích, atd.
Lecitin se přidává do potravin jako emulgátor a tyhle plky jsou hlavně proto, aby se to nějak zdůvodnilo a "zákazníci to vyžadovali".
lecitin nemá schválené zdravotní tvrzeni na snižování cholesterolu ani lepši paměť
Není pravda
muže to být stravou, genama.....je toho hodně. Taky trpím na zvýšený cholesterol, takže užívám potravinové doplnky a nejlepší je vegapure cardio
nejdříve by bylo dobré játra a tělo detoxikovat naturevia.cz/e-shop/travici-soustava/ostropestrec-forte a pak nasadit nějakou vitaminovou bombu pro naše tělo
nevím no. Ted jsem ve fázi detoxikace organismu a beru ostropestřec, ale zároven beru omega 3 na správnou činnost mozku a srdíčka
Doufám, že vzhledem ke svobodě VŠEHO v naší polistopadové společnosti, pravdě, lásce a pravdě můj názor necenzurovaný otisknete. Děkuji.
- Odpovědět
Pošli odkaz