Antioxidanty a volné radikály
Volné radikály se také podílejí na rozvoji arteriosklerózy (poškození buněčné stěny ukládáním tuků) a tím zvyšují riziko tvorby krevních sraženin, urychlují proces stárnutí tělních tkání. Pravděpodobně mají vztah í ke vzniku kornatění cév, cukrovky, revmatické artritidy, ale i Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci (Alzheimerova nemoc = předčasná degenerace mozkové kůry; Parkinsonova nemoc = klidový třes a porucha svalového napětí v důsledku poškozeni mozkových center).
Látky neutralizující účinek volných radikálů se nazývají antioxidanty, svou činností přispívají k ochraně imunitního systému. Jednotlivé složky antioxidační skupiny se vzájemně podporují při potírání volných radikálů. Do této skupiny látek patří vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen. V ekologicky silně znečištěných oblastech nestačí pouze pestrá strava, bohatá na zeleninu a ovoce. Je vhodné přidávat tyto látky v koncentrované, biologické formě ve formě potravinových doplňků. Vitamínové doplňky by však vždy měly být vyrobeny z přírodních zdrojů. Vstřebatelnost syntetických vitamínů je sporná.
Autor: mk
- Odpovědět
Pošli odkaz