Třešně mohou pomoci léčit cukrovku
V třešních a višních jsou obsaženy látky mající povahu barviv, které odborníci nazývají antokyany. Právě tyto chemikálie při laboratorních testech na zvířecích buňkách slinivky břišní dokázaly zvyšovat produkci inzulínu o padesát procent. Hormon inzulín přitom tělo produkuje proto, aby snižoval obsah cukru v krvi. Skupina rostlinných barviv ze skupiny antokyanů je odpovědná za lákavé zbarvení celé řady ovoce, mezi nimi právě i třešní.
Američtí odborníci přitom tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů cukrovky, na inzulínu závislé i na inzulínu nezávislé. Stav nemocných se po pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje.
Antokyany však mají další blahodárné účinky. Stejně jako jiná rostlinná barviva jsou svojí povahou rovněž antioxidanty, jež vykazují celou řadu blahodárných účinků na lidské tělo. Chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením.
Zdroj: Plus
Komentáře
Není to špatné!
Hanka
Pokud je někdo diabetik, ta přepočítává automaticky ovoce na t.zv. výměnné jednotky stejně, jako např. chléb či rohlíky nebo brambory a knedlíky a rýži. V dia poradně dostaane leták alespoň na přepočet základních potravin. Podle tabulek mají třešně o něco více cukru než maliny, jahody a meruňky.
Ale ty nebo tvoje sestra si tam můžete vyměnit názory a zkušenosti s ostatními maminkami dětí - diabetiků a podpořit se vzájemně.
- Odpovědět
Pošli odkaz